Monicas Butik mobil

Jag får ofta frågor om att måla med Chalk Paint™ på sammet, om det går. Ja, det går faktiskt alldeles utmärkt!

Måla på sammet med Chalk Paint™.

MEN, det här säger jag alltid när det gäller stoppade möbler... Det finns en risk för sprickbildningar i färgen av rörelsen i sittdynor och plymåer, en del tycker att det ger extra patina, för andra är det inte alls okej.
Du måste späda färgen med vatten för att den inte ska lägga sig tjockt ovanpå tyget och för att förhindra sprickbildning.

Så här gör du steg för steg...

 • Tyget du ska måla bör vara av naturmaterial för att det ska ta åt sig färgen.
 • Börja med att fukta tyget, pensla på vatten eller använd en blomspruta.
 • Späd färgen med vatten. Testa dig fram med proportionerna, det kan vara upp till halva mängden vatten i förhållande till färg. Mixa färg och vatten i ett stort kärl, du ska kunna röra runt ordentligt, regelbundet, så att inte pigmenten lägger sig på botten.
 • Måla med en stadig borste. Annie Sloan´s större naturbortpenslar är jättebra för detta.
 • Tryck in färgen ordentligt. För slätt resultat går jag först åt ett håll, sedan åt andra och sist diagonalt.
 • Låt torka. Jag vill att sammeten ska behålla mjukheten därför borstar jag mellan färglagren. Borsta med stadig borste, en mjuk skurborste går bra.
 • Måla nästa lager färg. Låt torka. Efter sista lagret färg och den har torkat borsta igen. Avsluta med att dammsuga upp överskottspigment.
Måla tyg och sammet med Annie Sloan Chalk Paint™.

Tänk på att ett tyg som är mörkt eller väldigt kulörstarkt behöver flera lager färg om det ska bli ljust. Ett tips är att i så fall gå stegvis mot det ljusa, börja t.ex. med Country Grey och sedan Old White om en röd stol ska bli vit.

Vaxa eller inte är smaksak, på sammet försvinner sammetskänslan, tyget blir mer läderartat.

Att måla sammet kräver lite jobb och tar längre tid än andra projekt med torktiden men det är ändå ett enkelt sätt att ge en möbel en stor förvandling. 
Stora soffor med mjuka dynor som många sitter i varje dag rekommenderas inte att måla. 

LYCKA TILL!

Läs hela inlägget »

Bara genom att lämna din mailadress i Monicas Butik på Eftra Heden så har du chans att vinna ett presentkort som gäller på vinterns och vårens kurser!

Inspirerande kurser i måla möbler med Chalk Paint i Monicas Butik.

Utlottningen pågår under adventstiden, fram till den 23 december. På självaste julafton drar jag fyra stycken vinnare. Så skynda dig en till en extra pyntad butik med doft av jul och med massor av lugn och skön julstämning långt från trängsel och stress.

Chalk Paint kurser i Monicas Butik, måla möbler med kalkfärg.

Vinnare i dragningen får ett presentkort till någon av kurserna i Monicas Butik. Värdet är 695 kronor. Du kan använda presentkortet som delbetalning om kursen kostar mer. Det kan inte användas till varor och vid kurs som kostar mindre ges ingen återbetalning mellan presenkortets värde och den lägre kursavgiften.

Du kan lämna din mailadress i butiken mellan den 1 och 23 december. Under mellandagarna meddelas vinnarna via mail och på facebook.

Lycka till!

Utlottning av presenkort till kurs i Monicas Butik.
Läs hela inlägget »

Rachel Van Asch är en mästarinna på att skapa magiska tygtryck, så verklighetstrogna att man vill känna med handen...
De allra nyaste kuddarna har ett tryck med en metallisk känsla som glimmar som guld.

Kudde från Van Asch med tryck som glimmar som guld. Fat och ljuslyktar matchar inredningen.

Det här kommer att hamna i min egna vrå där jag kopplar av. Kudden Merkabah tillsammans med plåtfatet som har ett spetsmönster, precis som kudden har. De geometriska formerna kommer tillbaka i ljuslyktan som sprider ett varmt och stämningsfullt sken.

Ljuvt och romantiskt mixat med tufft och ibland väldigt rockigt är Rachel Van Asch´s stil. De här Greek Key Peace kuddarna tror jag blir en favorit. Klicka på bilderna i webshopen så ser du att baksidorna på flera avdem har ett helt annat matchande tryck. Himla smart för ombyte och matchning.

...och andra sidan. Ljuvligt och smart.

Läs hela inlägget »

Höst - en bra bit in i oktober - visst längtar vi efter förändring inomhus! Hösten inspirerar till nya kulörval. Mörkare väggar till exempel. Visst känns det extra mysigt och "mjukt" med det mörka, något som alla lyktor och sken från levande ljus kan spela emot.

Naturens färger är en oändlig inspirationskälla. Jag funderar på hur det blir att mixa Amsterdam Green och Emperors Silk

Amsterdam Green & Emperors Silk mixat blir lite åt aubergine eller mer brunt med mer av Emperors Silk.

Jag får fram en härlig kulör med skön höstkänsla. Beroende på proportionerna mellan Emperors Silk och Amsterdam Green drar den åt aubergine eller mer åt brunt. Definitivt en kulör jag kan tänka mig på väggar. Tänk guldspeglar, guldramar, sköna plädar och textilier och förstås massor med levande ljus! 

Du behöver förstås inte mixa... Nu finns det ju sexton kulörer Wall Paint att välja bland! Neutrala som t.ex. Paris Grey och French Linen och mer kulörstarka som t.ex. English Yellow och Napoleonic Blue. 

Alla Wall Paint kulörer finns i 2,5 liters hinkar eller som 100 ml provburkar. Provburkarna är perfekta när du vill se hur kulören ser ut hos dig.
Annie Sloan´s väggfärg är pigmentrik, precis som Chalk Paint™, det ger en levande yta som skiftar efter ljus och skugga. Ytan är  matt och elegant med en lyxig känsla men ändå tålig 
och avtorkbar, därför passar den i kök, hallar och barnrum, ja överallt där man vill ha en tjusig OCH tålig vägg.

Väggfärgen kan rollas eller penslas på. Den kan bli helt slät och fin eller så gör du en flammig "betongvägg". 2,5 liter räcker till cirka 36 kvadratmeter.  Väggfärgen behöver ingen efterbehandling, torktiden är cirka 40 minuter så du kan snabbt och lätt förändra ett rum.
Vilken blir din väggfärgsfavorit?

Vill du få en Wall Paint färgkarta skickad till dig? Fyll bara i formuläret så kommer den snart med Posten.
Lycka till med dina nya väggar!
(Uppdaterar inlägget. Intresset är så stort för väggfärgen att färgkartorna är tillfälligt slut.
Fler är på väg så snart är just din färgkarta också på väg.)


Läs hela inlägget »

I samband med att nya kulören Lem Lem lanseras så tänkte jag att det kunde vara kul med en liten tävling. 

För dig som inte kan komma till butiken idag kör vi tävlingen här också. Allt du behöver veta för att vara med står längst ner i inlägget och du har väl läst under fliken Nyheter i veckan ;) 
Nu kör vi!

1. I vilket land blev Annie Sloan inspirerad till kulören Lem Lem?

 • A. England
 • B. Etiopien
 • C. Egypten

2. Vad odlas på fälten, som inspirerade till den mjuka, friska gröna kulören?

 • A. Tulpaner
 • B. Lime
 • C. Allium

3. Vad betyder Lem Lem på språket som talas i det aktuella landet?

 • A. Att blomstra
 • B. Att bevattna
 • C. Att bekämpa

4. Vilken känsla inger färgen, vad kallas den?

 • A. Hemmets färg
 • B. Hoppets färg
 • C. Höstens färg

5. Hur många Chalk Paint™ provburkar är det i glascylindern? 

Lem Lem tävling i Monicas Butik.

6. Beskriv kortfattat hur du tänker dig ett projekt med kulören Lem Lem. Tillsammans med andra kulörer? Mixad? Teknik?

Det var frågorna med "utslagsfrågor". Fyll i formuläret med namn och e-postadress. Svaren skriver du i meddelandefältet och skickar iväg innan klockan 23.00 torsdag den 12 oktober. Vinnaren meddelas via mail senast torsdag den 19:e oktober. Vinsten är boken "Färgblandningar..." signerad av Annie Sloan. 
Lycka till!!

Läs hela inlägget »

Lem Lem,  Annie Sloan´s nya kulör. Så här säger Annie själv: "Färgen jag skapade inspirerades av de mjuka, gröna alliumfälten jag såg vid mitt besök på Oxfams etiopiska fröprojekt. För mig är det hoppets färg".  

Lem Lem betyder "att blomstra" på amhariska, språket i Etiopien. Annie hörde  ofta detta sägas bland de kvinnliga jordbrukarna som arbetar i projektet och hon tyckte att det var det perfekta namnet för den nya kulören. 
Lem Lem - Colour of hope - Hoppets färg.

Färgblandningar, signerad av Annie Sloan, kan bli din i tävling den 12 oktober.

Varmt välkommen!!

Läs hela inlägget »

Du har säkert hört och sett,  Annie Sloan lanserar en ny kulör! Lem Lem.

Kulör Lem Lem hämtar inspiration från Annie Sloan´s resa till Etiopien. Försäljningen av Lem Lem ger bidrag till den internationella välgörenhetsorganisationen Oxfam.
Läs mer här under nyhetsfliken i morgon.

Torsdag den 12 oktober startar försäljningen av Lem Lem hos återförsäljare över hela världen.
KVÄLLSÖPPET i Monicas Butik med mingel och tävling.
Vi ses!  Varmt välkommen!

Läs hela inlägget »

Nya knoppar och beslag är som smycken för möbler och verkligen det där som ger den sista "piffen" på en nymålad möbel. Titta in på avdelning Knoppar & Beslag  och se hela urvalet, det finns nog något för varje stil och Chalk Paint™ kulör.

Under hela oktober månad erbjuder vi FRI FRAKT på knoppar och beslag! Läs mer längst ner i inlägget.

Lycka till med val av nya fina knoppar!

FRI FRAKTAvdelning Knoppar & Beslag under oktober månad.
Erbjudandet Fri Frakt gäller på beställningar som endast innehåller varor från Avdelning Knoppar & Beslag. Frakten dras av manuellt i efterskott, du ser alltså fraktkostnad på din beställning. 

Läs hela inlägget »

Jag tänkte börja presentera en  "Chalk Paint™ Månadens Kulör". Jag börjar med Arles. Vad passar bättre, snart ser vi ju Arles överallt i naturens färgpalett.

Årets Painter in Residence; Jonathon Marc Mendes, inspirerar också till just Arles. Det var denna kulör han bland annat använde som rosteffekt när vi återförsäljare var på workshop med honom i veckan som gick.

Den här rustika färgen har fått sin karaktär från den franska staden Arles, där jordfärgad gul ockra grävs fram ur marken.

Välj en kulör att börja med som blir det som har rostat. Min kruka var Amsterdam Green.
För rosten har jag, precis som Jonathon gjorde, jobbat med Graphite, Honfleur och Arles.

Dessa "rostkulörer" finns nu som "set" eller litet "kit" tillsammans med Annie Sloans lilla naturborstpensel att beställa i webshopen.

Vill du lära dig teknikerna att skapa rosteffekter med Chalk Paint™ kalkfärg?
Kom på Måla möbel dagen den 12 november. Massor med sprakande färginspiration utlovas. Allt om kursdagen på hemsidan. Skynda dig att boka din plats.

Lycka till med rosteffekterna!
Kram Monica

Läs hela inlägget »
Annie Sloan lanserar ny produkt i samarbete med Oxfam.
Annie Sloan lanserar ny produkt i samarbete med Oxfam.

Boka dagen/kvällen torsdag den 12 oktober.
Annie Sloan lanserar i samarbete med välgörenhetsorganisationen Oxfam en ny produkt!

I Monicas Butik kommer det att vara öppet från klockan 13.00 och sedan kvällsöppet "så länge du vill"! Kom och mingla, se nya produkten och var med i en tävling.

Skriv nu in den 12 oktober i kalendern. Mer info om produkten kommer så håll utkik här hos mig och förstås på Annie´s sociala medier. 

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Arkiv