Återförsäljare-i-Sverige-av-Annie-Sloan-Chalk-Paint-kalkfärg-&-Iron-Orchid-Designs-dekorer-för--målade-möbler

Med Iron Orchid Designs Dekorer öppnar sig en värld full av nya möjligheter till kreativt skapande och möbelförvandlingar. IOD-kollektionen består av Dekorformar till ornament, Dekortransfers och Dekorstämplar.
Jag börjar med att visa den omtyckta stämpeln Barnwood Planks...

IOD Dekorstämplar består av flera delar som tas loss, färg rollas på och när stämpeln trycks mot underlaget skapas de mest fantastiska dekorer. Barnwood Planks skapar på ett magiskt sätt känslan av drivved och grova plankor. Nästan som trolleri men resultatet blir riktigt trovärdigt!

Videoinspiration, steg för steg, tips & råd

Låt dina projekt, möbler och hela ditt hem bli ännu mer personligt och unikt.
IOD Dekorer och Chalk Paint™ ger dig verkligen oändliga möjligheter till ett skapande som inte bara ger fantastiska resultat, du har väldigt roligt under tiden också! 

Barnwoodstämpeln innehåller 2 olika ark att skapa med

Dekorstämpel Barnwood Planks består av två olika ark med olika brädor, "knaggar" och skarvar med spikar. De ser anonyma och blygsamma ut på produktbilderna men wow vilka effekter de ger!

Innan du börjar med skapandet

Det allra första du ska göra med dina nya stämplar är att "förbereda dem". Det gör du genom att med ett fint slippapper på en kloss ta med lätta tag i båda riktningar över stämpelns yta. På så sätt öppnas materialet upp och kan ta åt sig färgen på bästa sätt. Ta sedan loss dem, montera upp dem på det medföljande transparenta arket, rolla på färg och du är redo att börja med dina spännande projekt. 

När jag skapar plankor med Barnwoodstämpeln brukar jag "slarvblanda" kulörerna och låta rollern hämta upp dem så att träet får naturliga skiftningar, precis som på riktigt trä. Här är det Honfleur och Coco som rollern får mixa.

Vax ger ännu mer effekt och djup

På denna brädan valde jag att bara använda White Wax eftersom jag ville få den här ljusa effekten. Innan vaxning slipade jag av ytan väldigt lätt med fint slippapper för att få ner ytan där färgen lagt sig lite tjockare.
Kulörerna jag använt är Chicago Grey och French Linen "slarvblandade" på underlaget, Honfleur och Coco "slarvblandade" på stämplarna.

IOD Dekorstämpel Lady of Shalott, två ark, som skapar stora vackra rosmönster med fina detaljer.
IOD Dekorstämpel Pavo, också två ark med detaljerade påfåglar och fjädrar. Dubletter så att du kan "spegelvända" dem mot varandra. Underbart läcker!

Du hittar alla IOD produkter i webshopen på avdelning IOD Dekorer.
På hemsidan under fliken IOD kan du läsa mer om de olika dekorerna.

Ett spännande 2020 ligger framför oss

Det är årets första dag, första dagen på 2020. Visst känns det spännande! Det är som en ren och blank canvas som ska fyllas med vackra kulörer och mönster. Jag känner mig riktigt förväntansfull och full av nya idéer och ambitioner. En ambition är att lära mig skapa inspirerande och instruerande videos och redigera dem på ett bra sätt. Första försöket med denna första videon i detta första inlägget på årets första dag, de kommer förhoppningsvis alltså bara att bli bättre ;) :) Att lära nytt är spännande och roligt!

IOD Kurser och målardagar i Monicas Butik och Ateljé

Inspiration och information i videoform blir det härnäst om Dekorformar, Dekortransfers och ännu mer tips och råd om hur du skapar lager på lager med stämplarna genom att maskera. Boka dagen lördag den 25 januari, då ses vi här i Ateljén för en härlig skapardag med Chalk Paint™ och IOD Dekorer på dina egna möbler. Varmt välkommen! Mer info kommer.

Jag, i mitten, är stolt återförsäljare, enda i Sverige, som inspirerats direkt av IOD-systrarna Sally och Josie.

Jag känner mig väldigt stolt över att vara den enda återförsäljaren i Sverige som inspirerats direkt av IOD-systrarna Sally och Josie, de kreativa skaparna av Iron Orchid Designs. De besökte Europa och höll workshop i Hamburg i höstas. Nu vill jag föra all denna inspiration vidare! Vi ses här, på hemsida, fb och i Ateljén. 
 

Varmt välkommen!

Läs hela inlägget »

Även om vi som målar och målar om ofta strävar efter en egen stil och att inte följa några s.k. "färgtrender" så är det ändå alltid intressant att notera vad stora färginsitutet Pantone presenterar som "colour of the year". För 2020 presenteras Classic Blue, en blå kulör väldigt nära Napoelonic Blue.

Pantones val av årets kulör är en lång process. Det är intressant att läsa om hur omvärlden, tiden vi lever i, ett nytt decennium..., hur många olika faktorer leder fram till att denna blå, Classic Blue, valts till årets kulör. Här på cnn kan du läsa hela artikeln.

Napoleonic Blue är otroligt vacker som väggfärg, ja kulören finns med på Wall Paint-färgkartan. Visst är det en bra idé att dra ner och dra in den lite från tak, ytterväggar och golv, mycket effektfullt och elegant mot det vita.

Vad säger du? Känner du också för några Napoleonic eller Classic Blue projekt. Jag blev väldigt inspirerad av bilderna med Napoleonic mot det vita tillsammans med den eleganta klassiska inredningen.

Lycka till med dina Napoleonic Blue och alla andra målarprojekt!

Läs hela inlägget »

Nu finns de läckra Charlestonkulörerna som separata provburkar. Hittills har du kunnat köpa dem i presentaskar matchade med komplementkulör, neutral kulör och vax. Nu kan du alltså skapa din alldeles egna presentask med alla tre i ett eget litet paket!

Firle är en riktigt läcker grön kulör. Jag gillar ju att skapa olika effekter och har upptäckt att denna gröna är exakt som sådan där mossig påväxt som bildar så vacker patina på gamla krukor och urnor.

Rodmell är en vacker riktigt djup lila kulör. Testa den för att mixa fram olika syrenlila toner. Jag har använt "några droppar" av den i Paris Grey för mina ljust, ljust syrenlila väggar som blir dämpade och sobra av det grå.

Chalk Paint™ är ju verkligen läcker och riktigt "aptitlig" att röra runt i när en burk har öppnats upp. Tilton är som smarrig mangosorbet! Mums! En kulör som får en möbel att "sticka ut" och bli en riktig läckerbit i ett rum. 

Annie Sloan har inspirerats av interiörerna i Charleston Farmhouse för denna kollektionen av läckra och lite vågade inredningskulörer. Vid en Chalk Paint-konferens i Brighton för flera år sedan hade vi det stora nöjet att besöka Charleston tillsammans med Annie. Trädgården bjuder också på spännande överraskningar och installationer. Jag älskar denna entrén till trädgården - man känner direkt att här inne väntar mycket inspiration.

Läs hela inlägget »

En riktigt svart, svart Chalk Paint™ kulör är det många som har längtat efter. 
Annie har hämtat inspirationen från siluettfigurerna på antikens grekiska kannor, krukor och kärl.

Athenian Black är nu den mörkaste kulören på Chalk Paint™ paletten, Vad har du för projekt som kan passa i dramatiska Athenian Black?

Läs hela inlägget »

Annie Sloan är en av världens ledande färgexperter, hennes Chalk Paint™ är världsberömd och älskad av miljoner användare över hela världen. Färgkartan består av finstämda kulörer med pigment i högsta klass som gör färgerna levande.

Annie berättar att det tagit år av forskning i Chalk Paint™ laboratoriet för att få fram precis den marinblå kulör som nu lanseras, den efterlängtade och vackra Oxford Navy. Jag är HELT övertygad om att Oxford Navy blir den nya favoritkulören för många. 

Inspirationen till kulören kommer från indigopigment som traditionellt används vid indisk blocktryckning och från den djupblåa färgen som  bläcket i en reservoarpenna.

Läs hela inlägget »

Då är vi inne i september månad, en underbar månad i övergången mellan sommar och höst. Scandinavian Pink finns där i naturen, en mjuk varm ton som vill hålla kvar sommaren innan naturens alla röda färger tar över. 

Den här underbara Harlequinrutiga byrån är målad av Annika Ljungberg med fb-sidan B Coloured. Annika målar så vackert och kombinerar kulörer så färgsäkert. Hennes möbler är som konstverk att bli förälskad i. Scandinavian Pink med French Linen är en ljuvlig kombination. 

Tack för att jag får använda din bild och visa upp din vackra byrå Annika. 
Besök och "gilla" Annikas fb-sida B Coloured för att se fler av Annikas vackra möbler och annat hantverk. 

Så här visar Annie Sloan upp Scandinavian Pink. Överst utspädd med Old White i olika proportioner sedan med förslag på accentkulörer och med neutrala kulörer som harmonierar. Tänk så mycket en kulör kan varieras genom att blandas med vitt. Precis som på Annikas byrå så ger det ett väldigt harmoniskt intryck att matcha på det sättet.

Boken, mer en stor hjälpande katalog med varje kulör på ett uppslag, finns bara i butiken. Vi använder den som en guide och inspiratör när du vill matcha kulörer på möbler och inredning i ditt hem. 

Varmt välkommen att göra härliga kulörval, mixande och matchande. 
Blir det kanske något i Scandinavian Pink?

Läs hela inlägget »

Nu kan du komma i lugn och ro för att få hjälp med kulörval till din inredning, på tider utanför ordinarie öppettider.

Söker du kulörer som ska matcha tapeter, tyger, möbler och befintlig inredning. Ta med dig tyg och tapetprover,  gärna bild på rummet också och kom till Ateljén så mixar vi fram passande kulörer som du får "färgrecept" på. 

Att mixa fram egna kulörer är så inspirerande och roligt och du får ju precis den kulör du söker. Boka någon av dessa tider, kontakta mig eller kom till butiken under vanliga öppettiderna. 

Varmt välkommen!

Läs hela inlägget »

Vad passar bättre som månadens kulör Augusti än Tilton! Varmt gul som augustimånen och som gyllene fält i skördetid.

Bord att bli förälskad i vid första ögonkastet. Ildiko Horvath, som har varit Annie Sloan Painter in Residence, har målat. Hon har använt Tilton, Barcelona Orange, Emperors Silk, Pure och White Wax
Här är länk till Ildikos fb-sida Restored4u som bjuder på massor av färgsprakande inspiration.

Ännu ett läckert konstverk från Ildiko. Här mixas Tilton, Scandinavian Pink, Pure, Aubusson och Emperors Silk. Insidan har Ildiko stämplat med IOD Dekorstämpel Cubano Fields, användbar på möbler, golv och "allt". 
Här är länk till Ildikos fb-sida Restored4u som bjuder på massor av färgsprakande inspiration. 

Tilton är en av kulörerna som inspirerats av interiör och inredning i Charleston Farmhouse i södra England. Annie Sloan har parat ihop den varma gula med Burgundy och Original. Provburkarna finns i en vacker presentask med ett litet inspirationshäfte från det inspirerande Charleston. En passande augustipresent till en kreativ vän eller något att önska själv kanske.

Jag önskar alla målarvänner en underbar augusti.
Kram Monica

Läs hela inlägget »

Nu har jag varit stolt IOD-återförsäljare ett tag och det bjuds hela tiden på sååå många idéer med dessa underbara produkter! Möjligheterna med de olika dekorerna ihop med Annie Sloan Chalk Paint™ är verkligen oändligt oändliga...!

IOD Dekortransfer är stora ark med vackra motiv, oftast cirka 80 cm breda. En del är ett motiv, andra består av flera olika mindre. Du kan klippa och dela hur du vill för att de ska passa dina projekt.

Dekortransfer Botanists Journal är härligt somrig. Du måttar in hur den ska sitta på din målade möbel, fäster med tejp, drar undan det vita skyddspapperet och börjar överföringen med det lilla verktyget som följer med. Släta ut och vaxa eller lacka din möbel, jag menar, ditt konstverk.

Mitt "konstverk" med Botanists Journal på byrån målad i Svenska Blue är den möbel jag är allra mest stolt över i butiken just nu. Den lyser glatt och välkomnande mot alla besökare. ...och den var ju så lätt och rolig att skapa.

Dekorstämplar! Vilken uppfinning! Hur har jag kunnat leva utan dem?
Försök att ta dig till mig i butiken så ska jag visa och berätta. Flera av dem ser nämligen inte alls intressanta ut i webshopen eller i sina paket. Men när de rollas med färg och stämplas på en möbel... Då händer det grejer!! 

Det här är dekorstämpel Barnwood Planks. Jag vet, det är svårt att tro att silikonplattorna i paketet ska bli så här. Detta är en stämpel med 2 i 1, det finns t.o.m "kvistar" och "mellanrum" med spikhuvuden med i setet. Du måste testa, det är sååå kul att se ett plankbord växa fram. 

Dekorformar

Dekorformar skapar vackra ornament. Allt kan dekoreras! Du använder IOD lufttorkande papperslera, den är mjuk och följsam och kan formas runt krukor, ljusstakar och lampfötter...

"En helt vanlig" terracottakruka blev plötsligt antik med några formar och Chalk Paint™ mixad till en look som på krukorna på en vingård i Toscana. 
Kulörerna för terracotta är Primer Red och Paris Grey, mossan är Firle och Paris Grey. 

De två systrarna, Sally och Josie, som står för design och skapandet av Iron Orchid Designs bjuder på en massa härlig inspiration på sin hemsida ironorchiddesigns.com. På deras blogg finns tydliga, och roliga, videoklipp som ger nya idéer. Lycka till med målande och dekorerande!

Läs hela inlägget »

Annie Sloan Chalk Paint™ Laquer

Annie Sloan Chalk Paint™ Laquer är en slitstark lack för inomhus OCH nu även för utomhus! En mycket efterlängtad produkt som lanseras lagom till utesäsongen på balkonger och i trädgårdar drar igång. Vad vi har längtat!

Inbyggt UV-skydd, låga VOC´s och s.k. Toy Safe

Chalk Paint™ Laquer har ett inbyggt UV-skydd som gör att det målade behåller sina vackra kulörer i sol och vind. Den har låga VOC´s och är certifierad som s.k. Toy Safe.
Chalk Paint™ Laquer finns i två olika finish, Gloss eller Matt. Gloss har glans men är inte högblank. Lacken kan appliceras med pensel, roller eller färgspruta.

Kom igång

Annie rekommenderar Chalk Paint ™ Lacquer för att skydda golv, utemöbler, köksluckor, bänkskivor och badrumsmöbler. Ytorna ska vara torra och dammfria innan lacken appliceras.

Testa alltid ett område med färg och lack innan du börjar eftersom resultaten kan variera beroende på underlag och tidigare behandlingar.
Rör om Chalk Paint ™ Laquer ordentligt innan du börjar och rör regelbundet under användning så att inte "lackpartiklarna" hamnar på botten. 

Lacken ska appliceras i tunna lager.  Varje burk innehåller 750 ml och täcker upp till 19 kvadratmeter. Använd en pensel eller roller av hög kvalitet.
Annies bästa tips är att späda lacken med 10% vatten för en jämnare finish.

Härdningstiden för maximalt skydd tar 14 dagar men lacken bör vara torr och klar för ett nytt lager efter 2 - 24 timmar. Applicera inte lack över vaxade ytor.

Chalk Paint™ Laquer utomhus

Applicera minst två tunna lager Chalk Paint™ Laquer på det som ska vara utomhus. På så sätt garanteras full täckning, inga småytor som du kan ha missat blir åtkomliga för vatten att tränga in. Om vatten tränger in under lackytan kan färgen under lacken så småningom börja flagna.
Förvara dina målade och lackade utomhusmöbler inomhus eller under skydd under vintern, på så sätt kan du använda dina möbler under lång tid.

När du lackat klart

Tvätta penslar eller roller i varmt vatten och såpa direkt efter användandet.
Använd ett milt rengöringsmedel när du rengör dina målade och lackade möbler. Undvik starka rengöringsmedel. Förvara öppnad burk Chalk Paint™ Laquer svalt och torrt. Häll gärna över innehållet i öppnad burk till annan tätslutande behållare. För bästa resultat bör Chalk Paint™ Laquer användas inom ett år från inköp.

Tips & råd

  • Använd Matt och Glansig Chalk Paint™ Laquer sida vid sida för intressanta effekter och spännande kontraster.
  • Glansig ytor är oftast mer slitstarka än matta - för en extra tålig finish, applicera två lager glansig lack och avsluta med ett lager matt. Då får du en slitstark lackad yta men med en matt finish.
  • "Mjölkighet" - använd matt lack sparsamt över mörka kulörer eftersom det kan ge en viss dragning åt vitt. 
  • Genomblödning - träytor kan vara oförutsägbara. Appliceringen av lack kan dra ut tanniner eller fläckar från underlaget eller en tidigare finish. Testa innan du målar hela ytan - om genomblödning uppstår försegla hela ytan på dina möbler med schellack eller annan spärrgrund.

Lycka till med alla dina lackade projekt, ute och inne!
Visst är det underbart att nu även kunna förvandla badrumsmöbler med Chalk Paint™ för att sedan ge dem ett skyddande lager lack. 
Jag ser fram mot att se alla dina målade och lackade projekt i fb-gruppen Chalk Paint™ i Monicas Butik.

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Arkiv